maanantai 12. maaliskuuta 2018

Tule jo,Neiti Kevät!

Hei vaan,niin se meni talvilomaviikkokin,että hujahti! 

Talvi ei vielä ole hellittänyt otettaan,vaan viime viikolla oli oikein kirpeitä pakkaspäiviä ja öisin pakkanen kiristyi reiluun -30,parina yönä oli melkein -36,hyi!
..Saisihan se Neiti Kevät jo pikkuhiljaa saapua tännekin pohjoisen perukoille:)




Käytiin keräämässä ensimmäiset pajunoksat rantapajukosta ja koristelin ne riekonsulilla.
Tänä vuonna ei kaupasta osteta värjättyjä höyheniä,vaan ajattelin että koristelemme oksat löytämillämme kauniilla lintujen sulilla ja höyhenillä sekä omien kanojen höyhenillä♥

Olikin muuten erikoista,että jo näin aikaisin talvella pajunkissat olivat nupuillaan!

Kanalassa on vielä aika hiljaista,varmaan tämä kylmä talvi on lykännyt kanojen munintaa.Pieni toivo on kuitenkin että pian alkaisivat munimaan,sillä pesään oli ilmaantunut sellainen mukava kuoppa:) 




Oli sen verran kylmä viikko,että eläimetkin viettivät enimmän osan sisätiloissa,tuvan lämmössä.





Siitäkin huomaa että kevät jo koputtelee nurkan takana,kun mielessä alkavat pyörimään ensi kesän istutushommat,että mitähän sitä laittaisi ruukkuihin itämään,yrttejä ainakin! 

En ole mikään viherpeukalo,mutta joka vuosi sitä oppii aina jotain uutta ja meidän kotitarveviljely on melko pienimuotoista. Pottumaakin on melko pikkiriikkinen! 
Muutenkin,tämä paikka asettaa haasteita,eikä vähiten usein vierailevan hallan takia.Monet sadot on menetetty keskellä kesää yllättävien yöpakkasten takia tai aikaisin syksyllä hiipivän hallan vuoksi.

Olemmekin päätyneet siihen,että kasvatamme täällä tilalla vain sellaisia lajeja,jotka luonnostaan pärjäävät ja kasvavat arktisissa olosuhteissa:)

Toki,jossakin vaiheessa pieni kasvihuonekin olisi ihan kätevä. Mutta nyt tuntuu olevan niin paljon kaikenlaista muutakin puuhaa,että meidän kotitarveviljelykset tulevat "siinä sivussa".

Ja sitäpaitsi tykkään sellaisesta luonnontilallisesta pihapiiristä,jossa luonnonkukat saavat kukkia ja jossakin myös"rikkaruohotkin" kasvaa! ♥..tai sitten olen vain liian laiska!;)



Ja näitä luonnon omia "rikkaruohoja" täällä onneksi riittää! Nokkonen on lisääntynyt aivan valtavasti.Silloin kun muutimme tänne,ei täällä näkynyt nokkosen nokkosta,mutta nyt saa aikaisin keväällä kerätä pienet nokkosenversot kuivattaviksi.




 Ja vaikka mitä muita luonnonyrttejä löytyy aivan omasta pihapiiristä,kanervaa,siankärsämöä,valkoapilankukkia,mesimarjaa,mustikkaa,
mesiangervoa ja vaikka mitä! 



No,eiköhän se kevät sieltä tule,niin kuin aina ennenkin! Ehkäpä jo ensi viikolla voisi tilata ekat yrttien siemenet..


                            ♥Oikein ihanaa kevättalvista viikkoa kaikille lukijoille!♥

5 kommenttia:

  1. Miten käytät näitä luonnon omia yrttejä? Nokkosesta oöenkin kuullut paljon eri hyviä käyttötarkoituksia, mutta muista mainitsemistasi en osaisi käyttää mitenkään. :)

    VastaaPoista
  2. Hei Nicola!

    Tällä hetkellä käyttötarkoitus on enimmäkseen ihan teenä,eli kuivatan kukat ja yrtit,ja niistä tulee hyvää teeainesta:)Kerään vain hyvin"mietoja"villiyrttejä. Lisäksi,esim.hauteina vaikkapa saunassa.Ja haaveilen itsetehdystä saippuasta ja voiteista,niihin nämä pohjoisen puhtaat villiyrtit ovat kuin tehtyjä. Yöttömän yön energiat itseensä keränneinä:)Ja nokkonen on tosiaan oikeaa voimaruokaa,paljon rautaa ja kivennäisaineita! Olen kuivattanut eläimillekin pajua ja koivunlehdeksiä talven varalle,ja joskus myös maitohorsmaa ja siankärsämöä. Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksestasi. :) Täytyykin vielä ajan kanssa tutustua aiheeseen paremminkin. Mutta vastauksesi antoi jo paljon tietoa. :)

      Poista
  3. Täällä etelässäkin lumipenkat vain kasvavat, joten kevään odotus tuntuu aika kaukaiselta. Tällaista tämä on - vuodet ovat erilaisia. Toivotaan kuitenkin, että lumista päästään ennen kesää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!

      Juu,eiköhän se kevät sieltä tule ja lumet sulaa juhannukseen mennessä:)Aurinkoisia kevättalven päiviä sinulle!:)

      Poista