tiistai 8. toukokuuta 2018

Vanhan aitan monta elämää

Täällä Turvejärven tilalla on kaksi vanhaa aittaa mäen päällä,ja olenkin aiemmin kirjoittanut oman kirjoituksen nuista aitoista.
Nämä kaunokaiset ovat aikoinaan palvelleet niin ruokavarastoina kuin vaateiden säilytyspaikkana.Meidän aikanamme aitat ovat olleet kotieläinten ruokavarastoina,niihin on laitettu säilöön kesän aikana tehdyt lehdekset ja kuivaheinät.
Tässä muutama viikko sitten mäellä kahvia juodessani ja aittoja katsellessani mietin,että miksei pienempi aitta voisi kesällä toimittaa nukkuma-aitan virkaa..kuiten täällä käy kesävieraita ja torpassa ei tilaa ole aivan mahdottomasti,niin aitasta saisi kesän ajaksi yhden huoneen lisää:) Olipa hyvä ajatus! Kas,kun ei oltu aiemmin hoksattu!..
Ajattelimme,että laitamme aitan kuntoon sitten myöhemmin keväällä kunhan ilmat alkavat kunnolla lämpenemään ja lumet sulavat..,vaan arvatkaapa vain, kun asiasta mainittiin tytöille,niin hehän olivat valmiit siivoamaan aitan ja kantamaan patjat sunmuut tarvittavat tykötarpeet heti,eikä "sitten joskus";)
No,mikäs siinä,viime kesän kerput siirrettiin toiseen aittaan ja enimmät heinät lakaistiin lattialta,ja pyydettiin vielä aitanhaltijalta lupa muuttaa aitta kesähuoneeksi, kannoimme varastosta tarvittavat huonekalut mäelle ja muutaman tunnin urakan jälkeen aitta sai uuden elämän kesäaittana:)
Tytöt ovat jo kokeilleet aitan mahdollisuuksia niin läksyjentekopaikkana kuin eväsretkellä. On sinne kannettu makuupussitkin ja ehkäpä tällä viikolla saavat yöpyä aitassa jos haluavat. :)
Ja saatanpa minäkin joku kesäyö mennä aittaan kuuntelemaan kesän ääniä:)
Ja mikä parasta,mitään ei tarvinut ostaa tai hankkia,vaan kaikki tarpeellinen löytyi omasta takaa! No,ehkäpä kunnollinen sääskisuoja vielä täytyy jostakin keksiä;)
Minä toivottelen mukavaa toukokuista tiistaita kaikille lukijoille ja lähden mäelle aitan edustalle nauttimaan päiväkahvit! :)

10 kommenttia:

 1. Kyllä nukuttaisi aitassa hyvät unet. Itsekkin mieluusti nukkuisin.! 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Nicola!

   En ole vielä päässyt kokeilemaan aitassa nukkumista,mutta eiköhän tässä vielä ehdi:)

   Poista
 2. Voi ei!Jälleen paluu lapsuuteen(nuoruuteen)!Sateen hiljaista rapinaa pärekatolle,salaa suuri tyytyväisyys siitä ettei tarvinnut lähteä heinäpellolle eikä myöskään kasvimaalle.Sai lukea tai piirtää paperinuken vaateita ym muuta huomattavasti hauskempaa.Aittmuistoja toivottelen sinunkin lapsillesi,en tarkoita samoja kuin itselläni mutta myös niitä mieleen jääviä kivoja juttuja.Näyttää teilläkin jo lumet käyneen vähiin! Kivoj kevätpäiviä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kippura!

   Sateen ropinaa minäkin haluaisin aitassa kuunnella,vaan ehkäpä sitäkin kerkiää tässä kesän edetessä kokeilemaan ja kuuntelemaan:)Mukavia kevätpäiviä sinulle myös-vai joko se on kesä!:)

   Poista
 3. Teille tuli ihana kesähuone. Uni maistuu varmasti, jos kesän yöttömänä yönä ylipäätään malttaa nukkua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei PeePee,

   ja kiitos viestistäsi!Sehän se juuri onkin,kun ei millään malttaisi valoisina kesäöinä mennä nukkumaan:)

   Poista
 4. Moi Katja! Voisitko jakaa vähän vinkkejä kerppujen tekoon? Monena vuonna olen niitä tehnyt ja aina ne homehtuvat. Nyt kun meillä on hyvin tuulettuva tallinylinen, voisi taas yrittää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan Marketta!
   Mahtavaa,jos teiltä löytyy nuin hyvä paikka kerppujen säilytykseen!:)Meillä myös ekat kerput aikanaan tuppasi homehtumaan,kun ei osattu säilyttää niitä oikein,mutta kokemuksesta oppii;)Voisin melkeinpä tehdä oman kirjoituksen kerppujen tekemisestä,täällä pohjoisessa ne tehdään yleensä vasta reilusti juhannuksen jälkeen,sitten kun lehti on melkein täysikokoinen,varmaan muutama viikko vielä kerpputalkoisiin. Tärkeää tosiaan se,että ilma pääse kunnolla kulkemaan ja suoralta auringonvalolta suojassa.Tuo teidän tallinylinen kuulostaa oikein hyvältä!Sinne vain kaikki "ylimääräiset"pikku pusikot niitätte,vaikkapa oksasaksilla tai itse olen käyttänyt ihan sirppiäkin sellaisten ohuiden koivujen ja pajujen katkomiseen. Sitaisee oksat pikku nipuiksi,niin on ehkä helpompi käsitellä. Vähän isommat kuin saunavihdat:)Ja mikä mahtava kesän tuoksu niistä tuleekaan keskellä talvea!Ihani kesäpäiviä sinne teille!

   Poista
 5. Hei Katja! Kiitos mukavasta blogista. Blogisi on oikeastaan ainoa jota luen säännöllisesti ja mielenkiinnolla. Kiitos kivoista hetkistä sen parissa. Miten kysyitte aitan Haltijalta käyttömuutoslupaa. Minua kiinnostaa aina tällaiset tarinat. T. Satu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Satu!
   Nyt vasta huomasin viestisi,kiitos siitä!Onpa mukava kuulla,että tykkäät käydä vierailulla blogissa:)Minulla on tapana ihan vain pyytää lupa johonkin tiettyyn asiaan,sen voi tehdä joko ääneen tai sitten ihan hiljaa mielessä kysyä:)Sama pätee myös esim.kalastuksessa,voi pyytää vedenhaltijoilta ruokakalasaalista ja mikä tärkeintä,aina muistaa kiittää:)Tästäkin aiheesta voisin joskus kirjoitella enemmän:)Meillä on esim.tuossa mäellä vanhojen aittojen luona pieni kuusipuu,jonka olen ottanut sellaiseksi"pyhäksi puuksi",jonka juurelle viemme joskus jotain herkkuja tai muuta mieleistä,vähän niinkuin lahjoiksi ja kiitokseksi haltijoille,se on vähän kuin portti tai ovi kahden maailman välillä:)Kuusipuu on meidän pihapiirimme suojelijapuu. Ihania kesäpäiviä sinulle!:)

   Poista