tiistai 23. lokakuuta 2018

Talven tuoksua ilmassa

Ilmassa alkaa olla tulevan talven tuoksua. Aamuisin kuura on asettunut pihapiiriin ja kotijärvi alkaa pikkuhiljaa jäätyä.

Meillä on lasten kanssa ollut tapana aina syksyisin mennä kotiniemeen kuuntelemaan järven jäätymistä,tyynenä pakkasiltana jäätymisestä syntyvät äänet kantautuvat kauas metsänreunaan saakka. Jos ei tietäisi mistä on kysymys,saattaisi vaikka kuvitella vedenhaltijoiden huutelevan..,vaan mistäpä sitä tietää;)

Lokakuun valo on aivan erityinen,matalalta paistava aurinko jaksaa vielä lämmittää,päivät lyhenevät vauhdilla ja luonto valmistautuu tulevaan kaamosaikaan ja talveen.
Aurinko punaa vanhan,harmaan hirsiseinän kauniisti. 

Mäellä,talon lähettyvillä kasvaa pikkuruinen kuusipuu. Joku on sen juuri siihen aikanaan istuttanut. Muutettuamme tänne Turvejärvelle pikkuinen kuusi herätti huomion,sillä näin pohjoisessa ei luontaisesti kasva kuusia.
Joku jo ehti huomauttaakin" että eikö se olisi parempi kaataa pois,eihän se tänne kuulu",mutta minä olin toista mieltä.
Ajattelin,että antaapa pikkuisen kasvaa rauhassa ja  nyt muutaman vuoden kaunokainen on saanut toimittaa erittäin tärkeää tehtävää perheemme ja Turvejärven tilan pyhänä puuna ja suojelijana.
 Merkiksi tärkeästä tehtävästään puu on saanut oksilleen nauhan. Siinä se saa kasvaa yhdessä perheemme kanssa ja toivon että vielä monenmonta vuotta.


Lapset jo kovasti odottelevat lunta,ja niin kyllä minäkin. Saas nähdä,joko jo tällä viikolla joku aamu on maa peittynyt valkoiseen.


Vielä pääsee kävellen kulkemaan lähimetsissä,ja jängät ovat jäätyneet helpoiksi kulkea. 


Nyt kun kaikki on valmista talven tulla,niin sitä huomaa itsekin rauhoittuneen,ei ole enää isompia pakollisia hommia mitkä täytyy tehdä ennen talven tuloa,vaan voi rauhassa nauttia loppusyksyn kauneudesta.Luonnon omat värisävyt ovat jotenkin niin pehmeitä ja lämpimän sävyisiä.

Minä toivottelen kauniita,kuulaita loppusyksyn päiviä kaikille lukijoille!
12 kommenttia:

 1. Eilen täällä Pirkanmaalla oli kyllä tosi syksyinen ja kalsa keli. Tampereella oli tullut jo luntakin! Kyllä minäkin mieluusti ottaisin ennemmin pakkasta ja lunta, kuin vettä ja räntää nollakelissä.

  Ihana kuusi! Toivottavasti se kasvaa isoksi ja vahvaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marketta,

   ja kiitos viestistäsi! Käyn aina välillä lueskelemassa teidän porukan kuulumisia,niitä on mukava lueskella ja katsella kuvia:) Minäkin toivon,että pikkuinen kuusi saa kasvaa ajan kanssa suureksi ja vahvaksi!:)Kauniita alkutalven päiviä sinne teille!

   Poista
 2. Olipa kiva lukea teidän kuulumisia! :) Myös täällä suurella riemulla aina kuunnellaan tuota veden väen huutelua kotijärven jäätyessä. Siinä on jotain karvat pystyyn nostattavan upeaa.

  Ihastuttava tuo teidän oma pitämyspuunne! Mikähän senkin tarina mahtaa olla... Miten se on sinne päätynyt ja miksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Sanni,

   ja kiitos mukavasta viestistäsi! Käyn aina välillä lueskelemassa teidän porukan touhuja,ja niitä on aina yhtä kiva lukea ja katsella kuvia:)Kauniita alkutalven päiviä sinne teidän farmille!:)

   Poista
 3. Niin oli jälkeen ihana lukea tekstiäsi, kuten aina muutenkin. :) Syksy Uudellamaallakin on edennyt hyvin, silti jollain kummalla tavalla haluaisin syksyn kokea Lapissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Nicola,

   ja kiitos mukavasta viestistäsi!:)Täällä alkaa jo olla talven tuntua ilmassa. Kauniita alkutalven päiviä sinulle!

   Poista
 4. Hei,nyt alkaa täälläkin puut olla lehtensä pudottaneita ja paljaita.Ihana kulkea haavanlehtien peitossa olevia polkuja.Täällä Pirkanmaallakin oli niin kaunis ruska ja aivan fantastisia syyspäiviä.Nyt on pakko kauttasi kiitellä tämän puolisosi kirjaa.Nautin kovasti kaikistakin,mutta suosikeiksini nousi kertomukset vanhasta korpista ja tyttöjen kanssa tehty retki katsomaan ja kuulemaan sitä vanhaa kaukaista kansanperinnettä,nyt en siis muista mistä maasta tulivat,mutta tosi elävästi kuvatut tarinat.Muihinkin kertomuksiin pää
  si niin hyvin
  sisään,elävää tekstiä.Toivottavasti uusia tekstejä on tulossa. Toivottelen hyvää viikonloppua sinulle ja kauniia alkutalven päiviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei taas Kippura,

   ja kiitos mukavasta viestistäsi! Kerroin terveiset Jannelle,palautetta on aina hyvä saada,oli se sitten millaista tahansa;)Ihania alkutalven päiviä sinne teille!

   Poista
 5. Oli mukava lukea Turvejärven syyskuulumisia. Minua kiinnostaa pohjoisen luonnon rytmi ja maatilan eri vuodenajan työt ja toimet. Kauniita kuvia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Sipi,
   ja kiitos viestistäsi,oli mukava kuulla että tykkäät lueskella pohjoisen kuulumisia:)Kauniita alkutalven päiviä sinulle!

   Poista
 6. Hyvin näyttää kuusi viihtyvän kasvupaikallaan. Oli onni, kun se on saanut jatkaa kasvuaan. Pituutta on saanut myös nuorimmaisesi.

  Kiireettömyydestä käyn blogissasi aistimassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Piri,
   ja kiitos maukavasta viestistäsi!Oikein hyvää alkavaa viikonloppua sinulle:)

   Poista