perjantai 26. tammikuuta 2018

Kotieläimet ja pohjoisen pitkä talvi

Arvelen,että monia tämän blogin lukijoita kiinnostaa eläimet ja luonto? ..,saatan toki olla väärässä,mutta ei se mitään;)Ajattelin kuiten kirjoitaa kotieläintenpidosta täällä pohjoisessa.




Pitkä talvi tuo omia haasteitansa eläintenpitoon. Ja oikeastaan talviaika on asia mikä vaikuttaa aivan kaikkeen,ja se täytyy huomioida monessakin suhteessa kun miettii ja suunnittelee kotieläintenpitoa.(kokemuksen ja kantapään kautta omakohtaista kokemusta)

Täällä aivan pohjoisessa Lapissa talviaika saattaa kestää jopa yli puoli vuotta,monesti jo lokakuussa alkavat talviset olosuhteet ja huhtikuun ollessa lopuillaan,voi sanoa kevään alkaneen:)



Paljon on puhuttu kesäeläimistä,on kesäkanoja ja kesälampaita..,itse suhtaudun hieman epäillen koko kesäeläin ajatukseen. Itse ajattelen,että jos hankkii eläimiä,niin silloin niistä täytyy myös kantaa vastuu ja olla valmis hieman tekemään hommia ja huolehtimaan niistä. Onhan se tietenkin helppoa pitää vaikkapa lampaita vain sen lämpimimmän vuodenajan yli ja sitten syksyn kylmien tullen miettiä,että laitetaanko eläimet pois vai pataan.




Minulle oli heti selvää,että meillä kanatkin ovat ympäri vuoden,en voisi kuvitella pitäväni vain kesäkanoja,kanat ovat aivan ihania otuksia,ja niihinkin kiintyy,jokainen omanlaisensa persoona:)

Tällä hetkellä pienellä tilallamme asustaa lapinlehmä Omena,kuusi suomenlammasuuhta ja pieni parvi maatiaiskanoja. Omena asuu yhdessä lampaiden kanssa tämän talven ja tarkoitus on ensi kesän aikana katsella Omenalle lajitoveri,mahdollisesti lapinlehmävasikka kasvamaan toiseksi kotitarvelehmäksi,sekä sulhanen,jotta saisimme Ompun kantavaksi.



Eläimille on tehty tilat vanhaan heinälatoon,ja paikkojen laittaminen on vielä kesken.Tarkoitus on tehdä pari karsinaa lisää ja kunnollinen lypsypaikka,missä on sekä lehmän että lypsäjän mukava ja rauhallista nauttia lypsyhetkestä:)
Lisäksi on tarkoitus hieman levyttää eläinsuojan seiniä,niin että pitää paremmin kylmää ja mahdollista vetoa pois.
Meillä on siis pihattomaiset olosuhteet eläimille,tilaa lämmittää muutama lämpölamppu ja niiden alla eläimet monesti makoilevatkin:)Kaikkein tärkeintä kuitenkin on kuivitus,siis se että eläimillä on allaan kuiva ja puhdas peti:)Ja se,että on tarpeeksi kuivaheinää rouskuteltavana. Pakkanenkaan ei ole niin huono,mutta jos on kosteaa ja märkää,niin se on todella ikävä asia. Ja oikein kovilla pakkasilla vedenkulutus kasvaa,aivan niin kuin helteelläkin.Silloin käyn monta kertaa päivässä viemässä lämmintä vettä. Lämmitän veden hellan päällä tai sitten saunan vesipadassa. Olenkin kokemuksen kautta tullut siihen tulokseen,että meillä on kotieläimiä vain sen verran,että pystyn niistä huolehtimaan myös yksin:)Nyt on aivan sopiva määrä eläimiä ,toinen lehmä kyllä on tervetullut;)

Vanhassa,matalassa hirsinavetassa juurikin kosteus oli se huono puoli ja päädyimme siirtämään eläimet avarampaan tilaan.Varsinkin lampaille kosteus ja veto on huonoa asia.
Meidän lampaamme pääsevät eroon talvivilloistaan vasta kevään tullen,huhti-toukokuun aikana,kunhan ilmat ovat lämmenneet ja samalla leikataan sorkat.(kalasakset ovat tässä hyvät;)




Vanha,kaunis hirsinavetta palvelee eläinten sää-ja sääskisuojana kesäisin,siihen tarkoitukseen se on kuin tehty! Matala ja hieman hämärä,niin eivät ötökätkään viihdy:)




Täällä Turvejärven tilalla on aikanaan ollut pari lehmää ja lampaita,niin kuin melkein joka tilalla.Olisikohan ollut 1970 lukua kun viimeiset lehmät ovat näiltä seuduilta lähteneet ja enää on Ivalossa pari isoa maitotilaa ja Tenon jokivarressa muutama vai peräti enää yksi..jotenkin niin surullista,ja vasta minä surulliseksi tulinkin,kun lueskelin uutisista,että Pelson vankilatila on taas lopetusuhan alla.
Siellä on Suomen ainoa lapinlehmien geenipankki. Jos se lopetetaan,niin miten käy uhanalaisen lapinlehmän,ei niitä lehmiä kovin paljoa enää ole ja jokainen yksilö on arvokas ja tärkeä! Voi,kunpa päättäjät näkisivät hieman pidemälle tulevaisuuteen,eikä kaikkea aina mitattaisi rahassa! Nämä meidän omat alkuperäiskarjamme ovat juuri niitä meidän pohjoisiin  olosuhteisiin sopeutuneita eläimiä,ja todella arvokasta elävää kulttuuriperintöä♥
Ja me haluamme omalta osaltamme olla mukana säilyttämässä sitä.

                       ♡Oikein hyvää alkavaa viikonloppua kaikille lukijoille ja eläimille!♡

9 kommenttia:

  1. Ihana kirjoitus! Tsemppiä teille sinne pakkasten keskelle, niin ihmisille kuin eläimillekin. Ja toivotaan jatkoa tuolle vankilamaatilalle. Minustakin olisi tosi tärkeää, että alkuperäislajit säilytetään!

    VastaaPoista
  2. Hei Heli,

    ja kiitos mukavasta viestistäsi!:)Toivotaan,ettei tälle talvelle enää tulisi kauhean kireitä pakkasia.Ja ihanaa,kohta aurinko alkaa oikeasti jo lämmittämäänkin:)Hyvää viikonloppua sinne teille!

    VastaaPoista
  3. Tulee niin lapsuus mieleen kun katselee lehmää ja lampaita. Oli niitä ihana halailla ja helliä. Tsemppiä sinnepäin täältä sohjoisesta Hämeenkyröstä. Ihania kuvia. t. Mervi

    VastaaPoista
  4. Tervehdys Tampereelta, olen lukenut tekstejäsi siitä asti kun aamulehti kirjoitti teistä. Mielelläni kommentoisin joskus asioita mistä kirjoitat, mutta kun olen tosi huono näitten sähköisten vempainten käytössä. Arkiset touhut ja eläinten kanssa eläminen ja selviytyminen ison perheen kanssa on mielenkiintoista luettavaa kiitos siitä Katja. Nyt lopetan ja katson lähteekö teksi yhtään oikeaan osoitteeseen. Terveisin Aila.

    VastaaPoista
  5. Kiitos tästä postauksesta, olenkin usein pohtinut millaista kotieläinten pito mahtaa siellä teidän leveyspiireillä olla :) Kuitenkin pitkä talvi ja kovat pakkaset varmasti tuovat oman lisämausteensa touhuun. Onneksi ovat sitkeitä nuo meidän maatiaisrodut, eivät niin pakkasista hötkyile :)

    VastaaPoista
  6. Kivoja eläinkuvia. Että lehmän silmät osaavat ollakin noin söpöt. Mielenkiintoisesti kerroit kanoista, persoonia hekin. Hyvä kun kerroit, miten paljon huolenpitoa eläimet vaativat. Perheenjäseniä nekin. Itsekin haaveilin kanoista, mutta kyllä se vaatii erilailla kotona oloa, ei niitä voi ottaa kyläreissulle mukaan kauemmaksi. ' Kot kot.. me tultiin nyt:) '

    Enpä ole tullut ajatelleeksikaan, että nimenomaan Pelsolla on näitä ihania, vaaleita lapinlehmiä. Toivon todella päättäjiltä järkeviä päätöksiä vankilan suhteen. Jos vankila viedään pois, tämä on ikävä isku Vaalan kunnalle ja miten käy tosiaan lehmien geenipankin?! Hiukkavaarassa, lähempänä Oulun kaupunkia, ei taida olla tilaa sentään lehmille kuten Pelsolla, vain vangeille. Ja mitä olen kuullut, vangit ovat tykänneet tehdä mielekästä työtä eli hoitaa eläimiä vankeutensa ajan. Eläimet, voivat muuttaa ihmisenkin luonteen, vaikkapa tuollainen hellyttävästi tuijottava lapinlehmä:)
    Oikein mukavaa viikonloppua koko perheelle!

    VastaaPoista
  7. Hei!
    Ihana kuulla eläintenhoidosta siellä. Toisaalta kuulostaa, että aikalailla täälläkin on samanpituinen talvi nykyään. Minä rakastan kans kanojen touhuja seurata. Kyllä ne on niin huvittavia otuksia. Meillä on ollut myös tipuja ihan kanojen itse hautomina, jos joku rouvista on innostunut hautomaan. Välillä piti kaikki kukot tappaa, kun naapuri valitti kieunnasta, mutta nyt olisi taas yksi nuori kukko jonka vielä uskaltaisi antaa "sukupuun" puolesta olla isänä, joten varmaan tipusia taas tulee jos joku kana alkaa pyllöttää pesässä. Minulla on tuo yksi ksinäinen vuohi myös, jolle olen kaveria etsinyt, mutta vielä ei ole löytynyt. Tässä paikassa ei enempää oikein pysty eläimiä pitämään.. Viimeyönä näinkin unta, että meillä oli kaksi vasikkaa ja yksi isompi lehmä, sekä kaksi saksanpaimenkoiraa =D Piti tulla heti blogia lukemaan. Minä ehdottomasti haluaisin tuollaisen söpöliinilehmän (pari kolme mielellään) ja haluaisin olla yksi pieni osa niiden kannatusta ja taistella niiden olemassa olon puolesta. Mutta yhä on se oma paikka etsinnässä sieltä pohjois Lapista, joten ei auta kuin odotella ;)
    Siihen asti pysyn täällä sinun blogisi lukijana ja haaveilen omasta vastaavaasta paikasta =)
    Ihana lukea ja katsoa kuvia! Blogisi kannustaa minua jatkamaan töitä unelmieni eteen! Kiitos siis! Ja oikein ihanaa talven loppua sinne!

    VastaaPoista
  8. Onneksi sentään jossain päin Suomea vielä talvi on talvi...
    Täällä Etelä-Savossa tuntuu kuin talvet vain lyhenisivät. Nyt pitäisi kalenterin mukaan elää sydäntalvea, niin en mahda mitään, kun tuntuu elämä jo kevään olentoiselta. Kahtena vaivaisena päivänä on pakkanen kivunnut tänä talvena yli kahdenkymmenen!
    Saatteko kananmunia omiin tarpeisiin, vai suhteutetaanko tarve tuotantoon? Kanojen saamisen jälkeen minusta on tuntunut munien kaupasta osto perin vastenmieliseltä ja silloin kun pitivät munintataukoa ja riekkuivat pitkin pihoja, väheni meillä munaruokien laitto.
    Kuten tässä ovat muutkin kommentoijat asian esille tuoneet, niin blogisi on hyvin virkistävä pilkahdus vahvaa elämää. Yritämme kommenteillamme kannustaa sinua ahkeraan kirjoittamiseen. Ja toden totta: siellä asuessa ei voi olla sellaista kerronnan aihetta, mikä ei meitä valtavasti kiinnostaisi, vaikka kirjoittaisit hirsiseinistä tai aidanseipäistä.
    Toivottavasti tämän talven influenssa ja vatsatauti eivät yllä teille asti.

    VastaaPoista
  9. Ihana teksti eläimistä kuvineen. Ja itsekkin olen kauhulla seurannut Pelson vankilan tilannetta. On Vaalassa suuri työllistäjä.

    VastaaPoista