keskiviikko 13. joulukuuta 2017

Lunta tulvillaan..

No johan nyt tupruttelee lunta oikein urakalla! Yleensä tämä sama lumimäärä on vasta helmi-maaliskuussa,mutta nyt ovat säänhaltijat ajatelleet että tehdäänpäs kunnon lumikinokset jo jouluksi:)

Mukavahan se tietenkin on, että on lunta ja maa valkoisena. En muista yhtään joulua täällä pohjoisessa,etteikö olisi ollut lunta,edes hiukan. Yhtenä jouluna taisi tosin mennä aika jännäksi,kun oli niin pitkä lauha jakso ennen joulua että suurin osa lumista ehti sulaa kun satoi silkkaa vettä muutaman päivän ajan. Siitä joulusta on varmaan kymmenen vuotta aikaa,mutta on jäänyt mieleen. Sai joulupukki poroineen ja rekineen liukastella jäisillä poluilla:(


Vesiavanto on pysynyt hyvin sulana,lumikinos on hyvä eriste ja estää jäätymisen. Edes viime viikon kovat pakkaset eivät olleet jäädyttäneet avantoa kovin paksuun jäähän.
Joku taisi kysellä työvälineestä,millä jäätä hakataan..työkalu on nimeltään tuura,ihan varta vasten avannon tekoa varten,sillä on hyvä hakata paksumpaakin jäätä.

Muistelin viime vuoden hurjaa talvimyrskyä,joka puhalteli näihin samoihin aikoihin joulukuussa ,taisi olla joulukuun 9.päivä. Oli aika outoa aamulla herätä ja katsoa ulos ikkunasta,kun ei näkynyt juuri mitään koska lumi oli kinostunut ikkunan eteen.
Onneksi ei sentään ulko-oven eteen! Navetan oven edessä oli kyllä mukava lumikinos,jota sai hetken aikaa lapioida ennen kuin pääsi aamunavettaan viemään heiniä eläimille.
Toivotaan,ettei ihan samanlaista talvimyrskyä tulisi tälle talvelle!Nämä kuvat ovat viime vuoden joulukuisen talvimyrskyn jälkeisenä aamuna otettuja. Joku tonttu näkyy kurkistelevan ikkunasta;)


Näihin lumisiin kuviin ja tunnelmiin lopettelen nyt tältä päivältä,ja toivottelen kaikille mukavaa loppuviikkoa! :)

4 kommenttia:

 1. Lumi on ihanaa, mutta sen tuo kyllä haastavuutta arkeen! Beibe juuri eilen linkosi pihaa ja tietä ja oli sitä mieltä, että hänelle lumityöt tältä talvelta riittäisi! ='D

  Tuuralla jäätä hakatessa on hyvä muistaa pujottaa lenkki ranteen ympärille. Muuten voi tuura mennä järven pohjaan, jos ote lipeää. Muistelempa vaan appiukolle joskus niin käyneen ja kesällä sitä sitten porukka sukelteli sieltä pohjasta etsien. Muistaakseni sitä ei koskaan löytynyt!

  Mukavaa loppuviikkoa teille sinne pohjoiseen!

  VastaaPoista
 2. Hei Marketta,
  Juu,kun vaan muistais laittaa sen tuuran lenkin ranteen ympärille;)Onneksi meillä on niin matalaa tuossa avannon kohdalla,että tuura jäis törröttämään pohjaan:)Hyvää viikonloppua sinulle ja koko porukalle!

  VastaaPoista
 3. Hei!Tuli tuossa mieleeni,että onko teillä traktoria vai käykö joku muu auraamassa teidän oman tien isommalle tielle asti? Täällä sitä ollaan jo pienemmästäkin lumi määrästä tiellä vähän hermona jos ei linkoajaa kuulu. Aamuisin kun joskus pääsee aamukävelyllä tekemään ekat jalan jäljet tielle on hauska niitä katsoa.Nythän meilläkin täällä on hyvin maa valkoisena,pysyisi vaan,ettei sulaisi ennen kevättä.Hyvää viikon loppua ja tonttuja nurkkiin.

  VastaaPoista
 4. Hei Kippura,
  Meille ei talvisin pääse autolla pihaan asti,emme siis auraa tai linkoa kotitietä.Tämä on ihan harkittu ratkaisu:)Ei tarvitse jännittää,käykö joku auraamassa vai ei,olisi eriasia jos joutuisimme päivittäin kulkemaan esim.töihin autolla.Ja meiltä on isomman tienvarteen vajaa parisataa metriä,niin matka ei ole kovin pitkä kävellä,ja se on minulle myös sellainen"henkinen"siirtyminen ihmistenilmoilta tänne oman paikan luonnonrauhaan;)Kun vaikka tulee bussilla kyliltä,ja sitten kävelee kuutamon valaistessa kotitietä,niin siinä ehtii mukavasti rauhoittua.Sitten taas sulanmaan aikaa pääsee autolla pihaan asti:)Meillä on talvella kelkka käytössä,ja isommat kantamukset voi tienvarresta kuljettaa kelkan kyydillä.Ja minusta on mukava,kun kotipiha on melkein "koskematonta"lumihankea,lukuunottamatta ihmisten ja eläinten tekemiä polkuja,en siis halua aurattua pihaa:)Oikein hyvää viikonloppua sinne teille ja onpa mukava,kun teilläkin on maa valkoisena!:)

  VastaaPoista