maanantai 20. marraskuuta 2017

Puuhella ruuanlaitossa ja leivonnassa

Ulkona paukkuu pakkanen,ja aamusella oli tuvassakin aika viileää. Siispä aivan ensimmäiseksi tulet hellaan ja teepannu sekä puurokattila liedelle porisemaan. Näin nämä aamut usein alkavat tässä torpassa.


                                                                        
                                                                           ❤

Meillä on pääasiallisena lämmönlähteenä vanha puuhella,joka oli talossa tänne muutettuamme. Taitaapa olla Siro nimeltään..,vaikkei minusta kovin siro ollut silloin kun muutimme ja asetuimme taloon. Ei mikään huikea kaunokainen,niin kuin jotkut vanhat valurautaiset puuhellat ovat,mutta pikkuhiljaa aloin tykkäämään tästä meidän hellasta ja unohdin turhan haaveilun "jostakin uudesta kauniimmasta". Tämä meidän Siro on oikein näppärä ja käytännöllinen! Pieneen puupesään menee juuri sopivan kokoisia pieniä,pyöreitä koivupuita,joita on raivattu sieltä täältä ympäri tonttia,jotta on saatu eläimille lisää laidunalueita. Hella lämpiää nopeasti ja levittää ihanaa lämpöänsä ympäri tupaa:)
Joskus oikein tuulisilla ilmoilla puuhellan lämpö tosin taitaa haihtua harakoille,ja sellaisina myrskypäivinä lieden uunikaan ei oikein tahdo lämmetä tarpeeksi,jotta siinä voisi paistaa leivonnaisia. Hauduttaminen kyllä onnistuu oli keli ulkona millainen tahansa.




Yleensäkin ruuanvalmistus puuhellalla ei ole hätäisen hommaa,menee oma aikansa että hella ja varsinkin uuni lämpiää sopivan lämpöiseksi ja tietenkin on muistettava ruokkia tulta,etteivät pannukakut lätsähdä uunissa! :)

Ja niinkuin jokainen vanha tulipesä,ovat nämä vanhat puuhellatkin yksilöitä,jokainen juuri omanlaisensa♡,ja meneekin aina aikaa että oppii tuntemaan oman hellansa läpikotaisin ja tutustuu hellan sielunelämään♡

Voi että! Minultakin meni varmasti pari-kolme vuotta ennen kuin opin "käyttämään"puuhellan uunia ruuanvalmistuksessa ja paistamisessa. Hieman epäilin uunin kykyjä vaikkapa pullien paistamisen suhteen..Vaan turhaanpa epäilin,puu-uunissa paistuu maailman parhaimmat pullat,sämpylät,pannukakut ym.herkut! :)




Ja ruokien hauduttamisessa hella on vertaansa vailla! Talvisin meillä syödäänkin aika paljon pataruokia ja keittoja. On niin helppo laittaa ruoka-aineet isoon pataan hautumaan ja sillä aikaa tehdä muita hommia. Ruoka valmistuu melkein itsekseen:)

Täytyy tässä vielä mainita,että meidän perheessä tällainen tapa elää ei olisi mahdollista,jos me molemmat kävisimme tilan ulkopuolella töissä. Eli,jommankumman on oltava kotosalla melkein koko ajan. Ja minä mielelläni olen:)Varsinkin talvella taloa on lämmitettävä aamusta iltaan ja eläimet on hoidettava,vedet kannettava ja lämmitettävä. 
Ei tästä tulisi kertakaikkiaan mitään muuten,eipä olisi aikaa laitella ruokaa puuhellalla ja leipoa lapsille välipalaksi tuoreita sämpylöitä. Olen kiitollinen siitä,että minulla on mahdollisuus olla kotona lasten ja eläinten kanssa❤




Ensi viikonloppuna paistetaan uunissa ekat piparkakut ja joulutortut. Paitsi jos sattuu myrskykelit,niin sitten on tyytyminen  lettuihin! ;)


                            Oikein hyvää alkanutta uutta viikkoa kaikille lukijoille!


8 kommenttia:

  1. Puuhella on ihana! Mellä on kanssa sellainen, mikä ei juurikaan lämpöä varaa, mutta äkkiä levittää ihanaa lämpöä tölliin.
    Me teemme talviaikaan ruokaa puuhellalla myös viikollakin. Pesällisellä tai kahdella kiehuu kyllä perunat ja pannulla paistaa jotain hyvää. Mutta leipomiset ja pidemmän kaavan mukaan tehdyt ruuat eivät kyllä viikolla työpäivän jälkeen onnistu.
    Puuhella on kuitenkin ihan ehdoton värkki! Kovilla pakkasilla, sillä saa nopsaan lämpöä. Ja siinä ehtii aamusellakin palamaan pesällinen puita ennen töihin lähtöä. Ettei sitten tölli ole ihan jääkylmä, kun töistä palaa kotiin!

    Mukavaa viikkoa sinne teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Marketta,

      ja oikein mukavaa viikkoa myös teille!:)Täällä edelleen pakkaset vain jatkuvat,hyrr!

      Poista
  2. Vesi kielellä täällä luin tekstiä ja melkein söin tuoretta pullaa,en sentään haukannut puhelinta! Muistan äitiäni ja hänen puuhellaansa kaihomielellä ja myös herkut uunista ja liedeltä.Ikävä kyllä en omista itse puuhellaa,onnekseni omistan kyllä kiltin KokkiKolmosen, sähköhellan käyttäjän.Lämmintä teille tupaan ja hauskaa viikko lumien keskelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Kippura,
      ja kiitos viestistä! Kovasti yritetään pitää tupa lämpimänä:)Pakkaset sen kuin jatkuvat ja nurkat paukkuvat.

      Poista
  3. Ihana postaus! Melkein kuulin puiden napsuvan palaessaan ja tulen kohinan!
    Meillä ei ole puuhellaa, mutta mummulan puuhella on ihana.
    Aikoinaan mummu teki maailman parasta kaalilaatikkoa, siitä ei vaan tuu samanlaista sähköhellan uunissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sumi,
      ja kiitos viestistäsi! Minullekin jäänyt mieleeni mummon puuhella ja siinä paistetut pullat ym.herkut:)..ehkäpä siitä on jäänyt kytemään haave tällaisesta elämäntavasta ja omasta puuhellasta!:)

      Poista
  4. Puuhellat on aivan ihania. Itsekkin olen tullut vuosien saatossa sinuiksi kakkoskotimme puuhellan kanssa. :)

    VastaaPoista
  5. Puuhellan uunissa koitetaan juuri paistaa karjalanpaistia. Emme ole oikein varmoja onnistuuko? Pitäisikö pellin sulkuvipu olla oikeaan vai vasempaan?

    VastaaPoista