tiistai 30. tammikuuta 2018

Onko elämäntapa uhattuna?

Ihan ensiksi haluan kiittää kaikkia teitä edelliseen kirjoitukseen tulleista kommenteista,kiitos kaikille! 




Aivan kuin olisitte "lukeneet ajatuksiani",nimittäin teidän kommenttinne saivat pohtimaan,että ehkäpä minä jatkan tämän blogin pitämistä ja kirjoittelua kuvien kera.
Olen näet viime aikoina painiskellut itseni kanssa tämän blogin suhteen..,toisaalta tykkään aivan kauheasti kirjoitella tänne,tämä on minulle sitä "sosiaalista kanssakäymistä",kun en juuri muuten ole kauhean paljon tekemisissä ihmisten kanssa.(Mikä ei minua oikeastaan haittaa,ainakaan tällä hetkellä;)Tykkään olla ja viihdyn täällä kotosalla perheen ja eläinten kanssa,ja sitten kyläreissuilla saa tavata ihmisiä ja vaihtaa kuulumisia:)

Tiedätte varmasti,että monilla ihmisillä on ennakkoluuloja kaikesta "tavallisesta"poikkeavaa elämäntapaa kohtaan ja ylipäänsä ihmisiä kohtaan,jotka vähänkin erottuvat,joko mielipiteineen,ulkonäön tai jonkin muun asia vuoksi kaikesta "massasta".

Ja siinäpä oli yksi syy alkaa pitämään tätä blogia,ja kertomaan ja kuvaamaan perheemme elämää täällä vanhalla tilalla. Ajattelin näet,että olemalla avoin,"aukaisemalla ovet"kaikille,saan ehkä hieman karsittua niitä ennakkoluuloja ja ihmisten omia mielikuvia meidän elämästämme. Varsinkin heidän,jotka eivät ole koskaan käyneet täällä meillä,mutta puhuvat siitä huolimatta vaikka mitä tuolla kylillä.Se on hyvin ikävä asia,mutta sillehän me emme voi muuta kuin juuri avata ja hieman raottaa tätä meidän tapaamme elää.(mikä on meistä on ihan tavallista;),tämän blogin kautta.

Ehkäpä minä jatkan,ainakin niin kauan kun blogin pitäminen on mieluista,ja enhän minä sentään kokonaan olisi lopettamassa,ehäpä pieni tauko ja miettimisen paikka ja kenties jonkin uuden suunnittelua. Meillä on myös kirjaprojekti suunnitteilla,liittyen tähän elämään täällä tilalla. No,siinä menee jokunen vuosi vielä,mutta kyllä olisi tarkoitus saada tätä elämäntapaa ihan kansienkin väliin:)




Ja varsinkin viime aikojen uutisointi ns. Jäämeren ratahankkeesta,sai minut toisiin ajatuksiin blogin lopettamisen suhteen. Pyydän anteeksi,kun seuraavat rivit sisältävät "motkotusta ja hieman politiikkakin",olin alunalkaen päättänyt,että tämä blogi on vapaa kaikesta turhan valittamisesta ja politiikasta.

En tiedä,minkä verran olette lukeneet tai kuulleet tuosta Jäämeren ratahankkeesta? Itsekin vielä pari vuotta sitten lueskelin asiasta ja pidin sitä vain suurena vitsinä,koko Jäämeren rataa. 
Mutta nyt aivan viime aikoina koko ratahanke on noussut yhä useammin esille ja itse havahduin asiasta,kun eräs tuttu otti meihin yhteyttä,ja sanoi että ratalinjauksia suunnitellaan,ja yksi vaihtoehtoinen ratalinjaus tulisi kulkemaan aivan tästä meidän kotimme läheltä. Siis mitä!? Voitte vain kuvitella sen epäuskon asiasta kuultuani. Eihän se voisi olla mitenkään mahdollista! Eihän?
Että juurikin tuo meille ja monille muille tärkeä viimeinenkin erämaa uhrattaisiin kulutuksen kasvun nimiin..,että nämä viimeisetkin luonnontilalliset metsät ja suoalueet joutuisvat alistumaan kaivosteollisuuden ja ihmisten ahneuden alle:(

Toteutuessaan rata halkoisi koko saamelaisalueen,rikkoen sen herkän ja ainutlaatuisen luonnon,sekä aiheuttaisi todennäköisesti luontais-ja porotalouselinkeinojen lopun. En halua yhtään kaunistella asiaa. Sillä sitä se kaivosteollisuutta palveleva junarata tekisi,viimeisetkin porojen laidunalueet rikottaisiin,entäpä arvokkaat lintusuo-alueet...Ajatuskin saa jo voimaan pahoin!




Meillä se tarkottaisi sitä,että tuo rakas kotimetsä,mikä näkyy tuvan ikkunasta,niin rata tulisi kulkemaan juuri siitä..En ikinä olisi voinut uskoa että meidän pitäisi varautua junaradan tuloon kotimetsään! Olimme naiivisti ajatelleet,että tämä on se paikka,missä "olemme turvassa",ei tarvitse pelätä kaivoksia tai suurempia metsähakkuita,tässä erämaa-alueen rajalla,vaan aivan väärässä olimme. Niin surullista! 




Ja vaikka ratahanke on vasta suunnitteluasteella,niin kyllä tieto sen mahdollisuudesta langetti sellaisen likaisen harmaan hunnun koko tämän paikan ja koko saamenmaan ylle.
Toivon sydämestäni,että jossakin vielä olisi pieni pala inhimillisyyttä ja kunnioitusta ennenkaikkea luontoa kohtaan,ettei tällainen järjettömyys voi koskaan toteutua! Meillä on vastuu ja velvollisuus huolehtia siitä,että myös jälkipolvemme voivat nauttia puhtaasta ja koskemattomasta luonnosta ja puhtaasta vedestä.




          Minä toivotan kaikesta huolimatta mukavaa viikkoa kaikille!



13 kommenttia:

  1. No on kyllä todella surullinen tuo ratahanke :( Ite en juuri koskaan lue tai seuraa uutisia, koska tulen niistä vain pahalle tai turhautuneelle tuulelle. (telkkariakaan ei oo, sen verran vaan mitä radiosta joskus kuulee). Mutta mies oli tuosta lukenut, ja on se kertakaikkisen kakka homma. Monesti käy mielessä, että mikä hitto ihmisiä oikein vaivaa? No ahneus juurikin, oikein elämäntyhmyys, mikä on typeryyksistä typerintä. Ugh.

    Mitähän asialle voisi tehdä? Jotakin ennenkuulumatonta, jotta se saisi mahdollisimman paljon huomiota. Ja tietty kelkan kääntymään oikeaan suuntaan <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Taru,
      ja kiitos viestistäsi! Täällä vähän sama juttu,en lueskele uutisia kovinkaan paljon,ja telkkaria meidän torpasta ei löydy.Radiota tulee kuunneltua ja toki netissä oltua,ainakin välillä;)Jos ratahanke etenee,niin kyllä täällä tehdään kaikkemme sen eteen,ettei toteutuisi..toivotaan,että nämä erämaat säilyisivät koskemattomina.

      Poista
  2. Mitäpä pieni ihminen voisi tehdä tuollaisen ison hankkeen edessä? Jos joku aktiivinen henkilö jaksaisi laittaa vireille netissä kansalaisaloitteen, sitä voisi yrittää. Minne se linjaus sitten osuu? Tulisiko Inarinjärven itä- vai länsipuolelle? Joku aina jää kärsimään, jos hanke toteutuu. Surullista.

    Sinulle toivottelen vuorostani mukavaa viikkoa!


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Piri,
      ja kiitos viestistäsi! Ilmeisesti ovat suunnittelemassa rataa Inarijärven länsipuolelle,aivan Kaldoaivin erämaan laitamille,ja meiltä olisi vain reilu 500m.ratalinjalle.Jos alkaa näyttämään siltä,että ratahanke edistyy todenteolla,niin teemme kyllä kaikkemme sen eteen,ettei rata toteutuisi.Parempi olla jo nyt hieman valppaana asian suhteen.Mukavaa loppuviikkoa!:)

      Poista
  3. Hei,en ole ehtinyt tuohon edelliseen blogiisi kommentoida aiemmin,haluan kiittää siitä sinua että osaat tuoda tuon tärkeän asian esiin,nimittäin että eläinten pidossa se suuri vastuu hoivasta on juuri ihmisellä.Olen huomannut ettei sitä työ määrää aina tule ajateltua mikä siitä eläimestä on,on se eläin sitten suuri tai pieni. -Niin,nyt on kyllä paha tuo ratahanke jos se sinne tulee.Ei osaa ajatellakkaan miten se vaikuttaa AIVAN kaikkeen siellä.Ne muutamat kerrat kun on siellä kuljettu,juuri se rauha ja äärettömyys on niin vaikuttavaa.Teillä vielä se todella vaikuttaisi ihan jo tilanpitookin.Nyt on menossa niin kovat tuulet täällä maassamme,kaikesta mikä aiemmin on ollut hyvää ja turvallista on nyt kiireellä saatava uusiin kuvioihin,hinnalla millä hyvänsä.Kyllä me sinun lukijasi kuitenkin aina odotetaan uusia juttujasi,ei yhtään haittaa vaikka sydäntäsi näin puratkin,ollaan toivottavasti vastauksinemme edes vähän helpottamassa murhetta.Toivotaan että edes saisitte aurinkoisia talvipäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan Kippura,

      ja kiitos jälleen ihanasta viestistäsi!:)

      Poista
  4. Voi surkeuden surkeus, jos tuo ratahanke toteutuu! Todella ikävä asia ja kyllä niin surettaa luonnon ja eläinten puolesta. Ja teidän siellä asuvien ihmistenkin, tottakai! =( Miksi, oi miksi ihminen on niin ahne... upea luonto tuhottaisiin, se olis ihan kamalaa. Toivotaan, että sille tekeytyisi joku ihan ylivoimainen este, eikä sellaista rataa ikipäivänä sinne tehdä!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Heli,

      ja sanopa muuta,kyllähän se olisi aivan järjetön ja kauhea asia,jos rata toteutusi! Mutta en jaksa uskoa,että ainakaan kovin helpolla menee ratahanke läpi. Mukavia talvipäiviä sinulle!:)

      Poista
  5. Vaikka täälläkin on metsää ja kuu sekä lunta, teidän maisemissanne on jotain taikaa, joka välittyy kuvienkin kautta hienon hienosti. Mukava katsella ja lukea! Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,

      ja kiitos viestistäsi!Mukava kuulla että pidät blogista:)

      Poista
  6. VOi luoja! Sehän ois ihan kamalaa! Kyllä yleensäkin Lapin luonto pitää pitää mahdollisimman samanlaisena kuin se on! Ei paljon muualta enää Suomestakaan löydy koskemattomia paikkoja.. Tokihan turismi tuo rahaa sinne alueelle ja mahdollistaa paljon, mutta rajansa kaikella! Eiköhän ne bussit ja lentokoneet riitä! Minä aion vahvasti olla taistelussa mukana, vaikken (vielä) siellä asukkaan!
    Ja todellakin halutaan kuulla lisää teidän elämästä!
    Itse kuulin eräältä ystävältä myös, miten tällaista elämäntyyliä sielläkin paheksutaan, mutta kyllä saisivat paheksuja katsoa peiliin ja miettiä minkälaista elämäntyyliä sitä oikeasti pitäisi paheksua!
    Meillekin on sanottu, että "eletään kuin pellossa" ja jopa oma äitini on yrittänyt mollata meidän tapaa elää.. Niistä kommenteista ei kannata ottaa nokkiinsa! Ollaan vaan ylpeitä siitä miten kunnioitetaan luontoa, ja pyritään elämään niin kuin sydän sanoo! Ainakin voidaan sanoa, että me tuskin kuormitamme luontoa niin paljon kuin monet monet muut perheet!
    Ja minusta olisi aivan ihana päästä ihan livenä näkemään teidän paikka ja tutustua samanhenkisiin ihmisiin! Monet vinkit varmasti saisi puolin jos toisin!
    Kumpa itekkin olis aikaa ja jaksais pitää blogia..
    Toivottavasti saat näistä ihanista kommenteista voimaa jatkaa blogin kirjoittamista ja me kuullaan vielä monia ihania jutuja, ja nähdään monia ihania kuvia =)

    VastaaPoista
  7. Hei Umba,

    ja kiitos viestistäsi!Olipa mukavaa lueskella:)Jos sinulla on enemmänkin kyseltävää tai haluat muuten vain pitää yhteyttä,niin laitan tähän sähköpostiosoitteeni,niin voidaan sitäkin kautta olla yhteyksissä ja vaihtaa kuulumisia,eli;katja.jomppanen@gmail.com
    Oikein hyvää viikonloppua sinulle ja perheellesi!:)

    VastaaPoista
  8. Voi apua! Luulen, että aavistan vähän tuskaasi. Meillä oli vähän samantapainen tilanne kun tänne muutettiin. Ihan maalle ja rauhaan luonnon keskelle...
    Ja eipä mennyt kuin muutama vuosi, kun kaupunginjohtaja keksi, että kyllä se Malmin kenttä täytyy tänne saada. Eli olisi ollut lentoliikennettä aika lailla tulossa. Onneksi homma kariutui, niin kuin uskon teilläkin tälle ratahankkeelle käyvän. Eihän nyt sellaista hulluutta voida tehdä!
    -Inkku

    VastaaPoista