torstai 2. marraskuuta 2017

Kotivarasta ja varautumisesta





Kaikki ovat varmasti kuulleet puhuttavan ns.kotivarasta,eli varautumisesta jonkinlaiseen erityistilanteeseen tai kriisiin,mikä saattaa koskettaa suurta joukkoa kansalaisia,jopa koko maata.

Oikeastaan minun on pitänyt kirjoittaa tästä aiheesta jo aiemminkin. Ja nyt kun uutisissa on ollut juttua vuoden 1999 tammikuun ennätyspakkasista täällä pohjoisessa,niin aihe tuli taas mieleen,että kirjoitanpa nyt,ettei taas unohdu..
Itse muuten asuin silloin Nellimin pienessä kylässä,kun oli nämä yli-50 asteen pakkaset. Ja voin kokemuksen syvällä rintaäänellä sanoa,että kylmää oli! Kaunista,mutta todella hyytävän kylmää.






Meidän pienellä tilallamme kova pakkanen on suurin "ongelma",tarkoitan sillä sitä jos pakkanen alkaa olemaan useamman päivän ajan yli -40 asteessa,niin silloin on oltava erityisvalmiudessa,lähinnä kotieläinten suhteen. Sellaisina pakkasöinä nukun aika levottomasti,ja käyn myöhään illalla ja todella aikaisin aamusta tarkistamassa,että lämpölamput palavat,ja eläimillä on reilusti kuivaheinää syötävänä,sekä vien lämmintä vettä. 
Usein tällaisiin pitempiin pakkasjaksoihin liittyy sähkökatkokset,ja se onkin suurin ongelma ja uhka,varsinkin kaupungeissa ja taajamissa,missä oikeastaan koko asuminen ja eläminen perustuu sähkön varaan. Jos tulee pitempi sähkökatkos,niin vesi lakkaa tulemasta hanasta,vessat eivät toimi ilman sähköä,lämmitysjärjestelmät jäähtyvät jne...





Meidän tilalla sähkökatkos ei aiheuta dramaattista muutosta normaaliin arkeen,suurin haitta on eläintiloissa olevat lämpölamput,jotka toimivat sähköllä. Meillä on pieni agregaatti sitä varten,jos tarvitsee ladata puhelimen tai tietokoneen akut pitemmän sähkökatkoksen aikana. ( Ehkäpä joskus tulevaisuudessa voisimme olla sähköntuotannon suhteen omavaraisia, hankkia pienen tuulimyllyn sekä toimivan aurinkosähköjärjestelmän) Ja jos asuisimme kahdestaan,niin emme edes tarvitsisi sähköjä;),mutta kun on lapsia perheessä,niin suotakoon kohtuullinen sähkönkulutus(valaistus ja pakastin):)

Talviaikana torppaa lämmitetään päivittäin,ja ruuanlaitto tapahtuu enimmäkseen puuliedellä,sekä lisäksi meiltä löytyy pieni kaasuliesi. 


Vesi haetaan järvestä.Tuvan nurkassa on myös käsipumppu,jolla pumpataan kylmä vesi kaivosta. Joskus käy kuiten niin,että pakkasjakson jälkeen ilman lauhtuessa,meidän talon ainoa vesiputki jäätyy,ja silloin kaikki käyttövesi on haettava avannosta. 
Onneksi tähän osaa jo varautua!:)





Hädän tullen kipitämme pihan perällä olevaan perinteiseen huussiin,ja on meillä nykyään porstuan yhteydessä pieni kuivakäymälä,lähinnä lapsia ja vieraita varten:)
Se on hyvin pieni ja vaatii tyhjentämistä useasti,mutta siitä tulee hyvää ainesta meidän kompostiin,minne viedään kaikki eläintenkin lannat.

Nälkään ei varmasti kuoltaisi ihan heti,vaikka jokin isompi kriisi tulisi. Ruokakomerossa on aina kuivatarvikkeita,sekä omasta kanalasta saamme munia,ja onhan meillä lampaita ja lehmävasikka kasvamassa. Omena-vasikasta on tarkoitus saada aikanaan kotitarvelehmä eli maitoa perheelle:)

Ja vieressä on järvi,josta voimme kalastaa ja mikä tärkeintä,asumme puhtaan veden äärellä!

Kaapissa on aina tulitikkuja,kynttilöitä,sekä lamppuöljyä valaistukseen.

Ja polttopuita löytyy omasta metsästä,jos pihan puupino alkaa hupenemaan.

Olenkin aina vastannut kyselijöille,jotka kysyvät ja ihmettelevät" Ai, te asutte siellä keskellä ei mitään?"

 Häh!? Mehän juurikin asumme keskellä kaikkea! :)

                         Mukavaa päivää kaikille lukijoille ! 



6 kommenttia:

  1. Tyttäreni vihjaisi ihananihanasta blogistasi. Tämä on niin mieltä virkistävä löytö. Laittoi hän kuvina lehtijutunkin, kun harmittelin, etten päässyt sitä lukemaan kokonaan.
    Nyt on pieneksi aikaa hyvin mielenkiintoista luettavaa, kun käyn blogisi läpi.
    Asuinpaikkanne on paras mahdollinen. En sano kadehdittava, koska ei siinä mitään kadehtimisen aihetta ole. Kuka hyvänsä meistä olisi onnellisimmillaan puhtaan luonnon keskellä, mahdollisimman elämänläheisesti eläen.
    Meidän perhe pääsi askeleen lähemmäs hyvää kun kaksi vuotta sitten muutimme Helsingistä kotipaikalleni Etelä-Savoon. Nautimme jokaisesta hetkestä, jokaisesta vuodenajasta, kaikenlaisista säätiloista. Uskon, että ei teilläkään yhtenäkään päivänä sanota aamulla ulos ikkunasta katsottaessa, että "voi kun on kurja sää". Kun saa elää lähellä luontoa, osaa arvostaa sadetta kaikissa muodoissaan, pakkasta, lauhtumista, kesän lämpöä, kevään viipyilyä, syksyn kauneutta.
    Toivotan perheellenne terveyttä ja kaikkea hyvää. Luulen kuuluilevani täällä vastakin.
    Ja kiitos kauniista kuvista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sirkku,
      ja kiitos viestistäsi! Onpa mukava kuulla,että blogista on iloa. Ja olet kyllä oikeassa siinä,että luonto on aina kaunis. Joka päivä luonto osaa yllättää ja ihastuttaa:)Oikein ihanaa talven alkua sinulle ja perheellesi sinne Etelä-Savoon!

      Poista
  2. Siis missä tämä blogi on luurannut minun silmiltä? <3
    Tämä on nyt juuri sitä mitä oon ettiny kauan!
    Meillä suunnataan koko ajan enemmän omavaraisuuteen (välillä surkein tuloksin) ja taloa etsitään nyt Lapista luonnon keskeltä omasta rauhasta. Vasta pari päivää sitten mies kertoi lukeneensa tätä jo jonkin aikaa, eikä ollut uskaltanu minulle vinkata, kun tiesi että hullaannun ihan täysin ;)
    Mulla olis niiiin paljo kysyttävää ja kaipaisin niin paljo vinkkejä kaikkeen... Innolla odotan uusia postauksia =)
    Kyllä tuosta elämäntyylistä saa olla ylpeä!
    Iso kiitos blogista ja ihanaa talven alkua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Umba,
      ja kiitos viestistäsi! Onpa mukava kuulla,että blogista on iloa ja ehkäpä hyötyäkin!:)Ja oikein paljon onnea matkallenne kohti omavaraisuutta,ja omannäköistänne elämää!Kyllä se oikea paikka teillekin löytyy:) Ja toki saa kysellä;) Ihanaa talven alkua sinulle ja perheellesi!

      Poista
  3. Tätä blogiasi on niin mukava lukea! Ehkä salaisesti haaveilen,että itsekkin joskus aikuisena sitten elän Lapissa,luonnon rauhassa:)

    VastaaPoista
  4. Hei Saana,
    ja kiitos viestistäsi! Onpa mukava kuulla,että tykkäät blogista:)Ja ei muuta kuin kohti haaveita,vaikkapa pienin askelin. Oikein hyvää talven alkua sinulle!:)

    VastaaPoista